#9 Uitsluiting van aanbestedingen: hoor en wederhoor?

  • Hoe werkt het wettelijke systeem van uitsluiting?
  • Zelfreiniging: biedt het inderdaad ruimte voor hoor en wederhoor?
  • Wat te doen met de ruime beslissingsruimte van overheden om partijen uit te sluiten?
  • Wat kunnen we leren van de VS of het clementie systeem?
  • Moet er een (Europees) register komen van uitgesloten partijen?

Aanbestedende diensten hebben soms de wens om niet te willen samenwerken met marktpartijen, die in het verleden slecht hebben gepresteerd of die zich niet houden aan mededingings- of arbeidswetgeving. Daarnaast is het duidelijk dat uitsluiting grote gevolgen kan hebben voor de levensvatbaarheid van ondernemingen die veel of geheel voor overheden werken.

Het systeem van verplichte en facultatieve uitsluitingsgronden staat vastgelegd in artikelen 2.86 en 2.87 Aanbestedingswet 2012. Sinds 2014 zijn er daarnaast expliciete mogelijkheden opgenomen om marktpartijen een tweede kans te beiden. Naast een proportionaliteitstoets is het zo geheten ‘zelf-reiniging’ in artikelen 2.86a en 2.87a toegevoegd, die partijen in staat stellen om te bewijzen dat ze hun leven gebeterd hebben. Daar is veel discussie over. Denk aan vragen over wat voor bewijs dat moet gaan en of de betrokken aanbestedende dienst niet te veel discretionaire ruimte om te beslissen heeft. 

Vandaag spreek ik met dr. Sarah Schoenmaekers , Universitair Docent en Onderzoeker bij Maastricht University, en gastprofessor aan de Universiteit Hasselt en advocaat bij Omnius advocaten in Belgie. Ze schreef in 2018 een stuk in European Procurement & Public-Private Partnership Law Review getiteld Self-cleaning and leniency: comparable objectives but different levels of success?. Omdat er niet veel jurisprudentie is over dit onderwerp ben ik benieuwd naar haar gedachten over uitsluiting en zelfreiniging. Tijd voor een podcast.

Vriendelijke groet,

Willem Janssen

Luister hier naar de aflevering:

– Spotify: https://lnkd.in/dP4B5kz
– Apple Podcasts / Itunes: https://lnkd.in/dt-n9E3
– Stitcher: https://lnkd.in/d55r5Z4
– Soundcloud: https://lnkd.in/d3wvZi7

Social media updates